Σε μια σοκαριστική παραδοχή προχώρησε στη Βουλή ο αναπληρωτής Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς σχετικά με την αύξηση των θανάτων από πυρκαγιές σε κατοικίες το 2020.
Ούτε λίγο ούτε ο πολύ ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως για την αύξηση των θανάτων αυτών δεν ευθύνεται η αναμόρφωση του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως είχε σημειώσει σε άρθρο του ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Ανδριανός Γκουρμπάτσης, αλλά το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί ζουν μόνοι τους και απομονωμένοι.
Η ευθύνη στους πολίτες δηλαδή ακόμη και σε αυτό το ζήτημα, όπως και στην πανδημία και καμία κυβερνητική ευθύνη. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Στις 6 Απριλίου συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσίας Τάξης της Βουλής με θέμα την «κύρωση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος και Κύπρου». Κατά τη συζήτηση το λόγο πήρε η βουλευτής του ΜΕΡΑ 25 Αγγελική Αδαμοπούλου.
Η βουλευτής αναφέρθηκε στην αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος με το νόμο 4662/2020 της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την κριτική που είχε ασκήσει με άρθρο του στην huffingtonpost.gr ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής υποστράτηγος ε.α. Ανδριανός Γκορυμπάτσης. Σύμφωνα με αυτό «η αναδιοργάνωση έφερε μεγάλη αύξηση πυρκαγιών, θανάτων και καμένων εκτάσεων».
«Το 2020, είναι η πρωταθλήτρια χρονιά με το μεγαλύτερο θλιβερό (αρνητικό) ρεκόρ (68) θανάτων από αστικές πυρκαγιές σε κατοικίες από το 2010 (1 θάνατος κάθε 5 μέρες). Επίσης, και κατά το 2021 συνεχίζονται με αυξητική τάση οι θάνατοι από πυρκαγιές σε κατοικίες, αφού από την 1/1 έως την 22/3, σημειώθηκαν στην επικράτεια συνολικά (29) θάνατοι (1 θάνατος κάθε 3 μέρες).
Η αναδιοργάνωση δηλαδή του ΠΣ έφερε στη χώρα για τα έτη 2020 και το 2021 έως την 22 Μαρτίου, συνολικά (97) θανάτους (ένα νέο Μάτι)» είχε σημειώσει μεταξύ άλλων ο κ. Γκουρμπάτσης στο άρθρο του, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για αύξηση 9,1% στις αστικές πυρκαγιές το 2020 σε σχέση με το 2019, όπως επίσης και αύξηση 24,2% στις αγροτοδασικές πυρκαγιές για την ίδια περίοδο. Η βουλευτής του ΜΕΡΑ 25 παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία από την έρευνα και ζήτησε από τον κ. Χαρδαλιά να απαντήσει, όπως προκύπτει από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής.
Η απάντηση Χαρδαλιά και η παραδοχή για αύξηση θανάτων
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στην απάντηση του αφού άφησε σαφείς αιχμές κατά του πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής και προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Όπως παραδέχτηκε ναι μεν ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε αλλά γι αυτό δεν ευθύνεται η αναδιοργάνωση της Πυροσβεστικής , αλλά «η απομόνωση και έλλειψη φροντίδας αυτών των ανθρώπων». Λες και οι άνθρωποι αυτοί έμειναν ξαφνικά μόνοι και χωρίς φροντίδα τους το 2020.
«Είναι πράγματι εξωφρενικός ο τρόπος που προσεγγίζεται το ζήτημα των αστικών πυρκαγιών και είναι έλλειψη σεβασμού στους ανθρώπους που φεύγουν. Ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα: Το 2019 είχαμε 43 νεκρούς από αστικές πυρκαγιές. Το 2020 πράγματι είχαμε 64, από τις οποίες 13 στην Αττική. Λίγο πολύ σε κάθε περιοχή είχαμε μία/δύο απώλειες. Είχαμε 21 νεκρούς παραπάνω το 2020 από ότι είχαμε το 2019. Συντριπτικά πάνω από 75 ετών – κρατήστε το – οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι χάθηκαν.
Ποια είναι όμως τα πραγματικά δεδομένα; Οι αστικές πυρκαγιές το 2019 ήταν της τάξης του 53,49%. Το 2020 οι πυρκαγιές, οι αστικές στις κατοικίες αυξήθηκαν στο 75% και προσέξτε. Πάμε να συνδέσουμε την κατοικία και την αστική πυρκαγιά με τα αίτια.
Το 2019 το 39,54% των πυρκαγιών αυτών στις κατοικίες οφείλονταν στις λεγόμενες γυμνές φλόγες στα τζάκια, στις ξυλόσομπες και στις πυρακτωμένες επιφάνειες, στις κουζίνες, δηλαδή σε ατυχήματα μέσα στο σπίτι και το 2010 – το 2010 είχαμε 39,54% – αυτό το ποσοστό ανεβαίνει σε 57,82% αλλά οι 20 νεκροί μας είναι 37.
Είναι προφανές ότι έχει να κάνει όχι με την αναμόρφωση του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά με την απομόνωση και την έλλειψη φροντίδας αυτών των ανθρώπων που μένουν και πολλές φορές είναι απομονωμένοι μέσα από τους αστικούς ιστούς» ανέφερε στη Βουλή ο κ. Χαρδαλιάς σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά.
Αρνητικό ρεκόρ θανάτων δεκαετίας
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Γενάρη το documentonews.gr και διάφορα άλλα MME δημοσίευσαν μελέτη του κ. Γκουρμπάτση (δικαστικού πραγματογνώμονα στο Μάτι και όχι μόνο) σύμφωνα με την οποία το 2020 καταγράφονταν αρνητικό ρεκόρ θανάτων από αστικές πυρκαγιές.
Συγκεκριμένα το 2020 ο συνολικός αριθμός των αστικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στην χώρα μας ανήλθαν σε 33.171, όταν το 2019 είχαν εκδηλωθεί 18.281 πυρκαγιές. Πρόκειται για αύξηση ύψους 81,5% σε σχέση με το 2019 και 84,4% σε σχέση με τον μέσο ετήσιο αριθμό της τελευταίας δεκαετίας, που είναι 17.992 αστικές πυρκαγιές.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που υποτίθεται ότι θα εκκένωνε το Μάτι μέσα σε μισή ώρα αποδεικνύεται από τα επίσημα νούμερα πως όχι μόνο να βελτιώσει τη λειτουργία του κράτους δεν έχει καταφέρει, αλλά αντίθετα νευραλγικές υπηρεσίες όπως η Πυροσβεστική λειτουργούν χειρότερα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, καθώς από το 2010 καταγράφεται ρεκόρ θανάτων.